PENCAK SILAT

Pencak Silat bij Vechtsportschool Emmen

Garuda Gym


De echte Pencak Silat is een methode van vechten en is nooit bedoelt als sport.


De trainingen verschillen van systeem tot systeem.  Ze vormen de soepelheid van de spieren en helpen mee aan een intensieve body-gymnastiek. In de basis voor de Pencak Silat moet men leren hoe de anatomische wapens te gebruiken bij een aanval of verdediging. Het is afkomstig uit Indonesië.


Pencak: "vakkundige bewegingen in verschillende combinaties" en Silat:  "vechten" met de kunde van Pencak.


Het laatste stadium is de " de spirituele training". Dit niveau kan alleen behaald worden door de allerbeste leerlingen. De leerling leert hoe hij moet analyseren en evalueren om voor elke probleemsituatie een oplossing te vinden.

Pencak Silat, geschiedenis


Indonesië is een land met meer dan 13000 eilanden en wordt bevolkt door verschillende rassen. De populatie van 180 miljoen telt  10 verschillende belangrijke ethische groepen, welke elk hun eigen geloof, taal en klederdracht hebben.  Sommige geleerden zoeken echter naar de oorsprong van de Pencak Silat in de Chinese vechtkunst, welke is  ontstaan na het zien van bewegingen van verschillende dieren.  De uitwisseling van de technieken door soldaten uit die tijd waren erg arm. De kennis van de Chinese en Indonesische vechtkunst, werd verborgen als een  groot geheim. Het is meer dat Indonesië het idee heeft dat de kunst gebaseerd op dieren dezelfde afkomst heeft als de Chinese. Toch denken ze sterk aan vreemde invloeden. De Pencak Silat toont karakteristieke Indonesische gewoontes.


Veel Guru's (meesters) die heel erg actief waren met de evolutie van Pencak Silat, waren afkomstig van de Minang Kabau,  bewoners van West-Sumatra. In de Pencak Silat, hebben ze een Pusaka (heilig voorouderlijk erfstuk). Hier komt ook de stijl vandaan die door Guru Nick Smith (zelf afkomsting uit Indonesië) bij Garuda Gym wordt onderwezen, het beste adres voor pencak silat in Emmen.

Verschillende stijlen pencak silat


De vele verschillende stijlen van Pencak Silat hebben allemaal hun eigen karakteristieke bewegingen. Deze technieken stellen  zich in  naar de plaatselijke condities, zoals de regen en het licht. De Kumango van Sumatra hebben een loodrechte positie door de vele stranden en de zanderige gebieden, terwijl de Harimau van de Minangkabau van West-Sumatra lagere posities hebben. Dit komt door de vele regenbuien en modderige paden. Een loodrechte positie kan zich daar niet goed handhaven. De Patai, een stijl van de hooglanden van Bukkitingi karakteriseerd de flexibiliteit en de katachtige-gesprongen technieken. De Setia Hati, de Setia Hati Terate en de Tapak Suci van Midden-Java zijn de stijlen die weerstand moesten bieden tijdens de kolonialetijd, met specifieke querilla-technieken. De kunst is om omwenteling te geven van een hoge positie naar een lagere, om zo de kogels te kunnen ontwijken van de vijand en terug te komen met het gooien van wapens. Dit exponent was afhankelijk van sterke lichamelijk conditie en flexibiliteit.onderstaande video geeft een indruk wat pencak silat inhoud

TERUG NAAR:  GEVECHTSSPORTEN